Πέμπτη 25 Δεκεμβρίου 2014

Ρεσβερατρόλη...

Μια ουσία που βρίσκεται στο κόκκινο κρασί μπορεί να προστατεύσει τον οργανισμό από ασθένειες που σχετίζονται με την ηλικία, τονώνοντας έναν αρχαίο εξελικτικό αμυντικό μηχανισμό που προστατεύει τα ανθρώπινα κύτταρα από γενετικές βλάβες, όπως λένε οι επιστήμονες.




Η ρεσβερατρόλη, μια οργανική ένωση που βρίσκεται σε σταφύλια, καρύδια και μια ποικιλία από άλλα εδώδιμα φυτά, έχει ήδη συνδεθεί με την παράταση της υγιούς ζωής σε πειραματόζωα, καθώς και με τη μείωση της συχνότητας των καρδιακών παθήσεων και άλλων ασθενειών.
Επειδή το κόκκινο κρασί είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε ρεσβερατρόλη, μερικοί ερευνητές λένε ότι θα μπορούσε να εξηγήσει το «Γαλλικό παράδοξο» της σχετικά υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά διατροφής, σε συνδυασμό με τη σχετικά χαμηλή συχνότητα εμφάνισης της στεφανιαίας νόσου ανάμεσα στον πληθυσμό της Γαλλίας που καταναλώνει κρασί.

Παρ 'όλα αυτά, επιστήμονες έχουν αμφισβητήσει αν τα υποτιθέμενα αποτελέσματα της ρεσβερατρόλης στην υγεία του ανθρώπου είναι πραγματικά και, αν ναι, πώς θα μπορούσε να είναι τόσο επωφελή. Ωστόσο, οι ερευνητές έχουν πλέον καταλήξει σε μια πιθανή απάντηση.
Η μελέτη διαπίστωσε ότι η ρεσβερατρόλη μιμείται ένα άλλο μόριο που βρίσκεται στο ανθρώπινο σώμα και εμπλέκεται στην ενεργοποίηση ενός αρχαίου χημικού μονοπατιού που περιορίζει το άγχος και τη βλάβη στο DNA των κυττάρων – που διαφορετικά θα είχε ως αποτέλεσμα τη γήρανση και τις ασθένειες.

Ρεσβερατρόλη: Το «ελιξίριο» της νεότητας

Διάφορες μελέτες έχουν δείξει ότι η ρεσβερατρόλη μπορεί να είναι ευεργετική για την υγεία έχοντας αντιοξειδωτικές και αντικαρκινικές ιδιότητες. Η πλήρης επιστημονική ονομασία της είναι trans-3,5,4-τριϋδροξυστιλβένιο και βρίσκεται στα αμπέλια, τις ρίζες, τους σπόρους και τους μίσχους των αμπελιών, ενώ είναι ιδιαίτερα συγκεντρωμένη στη φλούδα των σταφυλιών, λειτουργώντας πιθανότατα ως άμυνα ενάντια στους μύκητες. Το κόκκινο κρασί περιέχει περισσότερη ρεσβερατρόλη από το λευκό κρασί, λόγω της συνήθειας να μένουν οι φλούδες των σταφυλιών για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα κατά τη διάρκεια της ζύμωσης. Άλλες τροφές που περιέχουν ρεσβερατρόλη είναι τα φιστίκια και η σόγια.

Πηγή: The Independent

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου